Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(1106 niezalogowanych)
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
1011 napisał:
Na podstawie pracy....

Ale on nie ma pracy poki co, ani kontraktu. Czy Ty czytasz posty, czy tylko tak sobie klepiesz ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
Nic nie wiedza a piszą ......
Jak dostaniesz umowę o prace na trzy mies to mozesz iść na policję pobrać specjalny druk
Ktory wypełni twój pracodawca i wtedy dostaniesz pozw na pobyt na okres trwania kontraktu.
Musisz miec kontrakt na min pól roku by dostać numer personalny i pozwolenie na pobyt.
Swoja droga za bardzo sie przejmujesz przepisami znam ludzi co i 2 lata bez pozwolenia pracowali
sezonowo Swoja droga to musisz miec dobregomsponsora by tu sie tyle utrzymać bez żadnej
roboty
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
77 Postów

(1011)
Początkujący
A Ty czytasz???
Napisal ze dostanie na 3 miesiace..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
1011 napisał:
A Ty czytasz???
Napisal ze dostanie na 3 miesiace..

Tak, napisal, ze moze dostanie na MAX. 3 miesiace, poki co nie ma, a registeringsbevis na te umowe nie dostanie. Teraz jasniej ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
michaelios123 napisał:
Witam wszystkich!

Jestem w Norwegii od jakiegoś czasu i szukam pracy. Kilka osób proponowało mi prace na czarno ale nie to mnie interesuje. Niedługo kończy mi się okres pobytu jako turysta. Powiedziałem o tym znajomemu Norwegowi dorzucając iż szukam pracy i czy nie miałby czegoś dla mnie. Powiedział mi ze mógłby mnie przyjąć tylko na 3 miesiące max lecz po tym okresie mówił że musiałbym wracać do Polski i lepiej żebym poszukał czegoś na stałe...

Moje pytanie brzmi czy to prawda jeżeli dostane umowę tylko na kilka miesięcy to będę musiał wracać do Polski?

Przepraszam jeżeli napisałem coś źle jestem nowy na forum

Moja rada : jak Ci Norweg te prace do 3 miesiecy proponuje, to ja wez. Idz z umowa do Skatt wyrob karte podatkowa, a z nia D-numer. Zaloz konto w banku. Bedziesz pracowal legalnie, a to juz jakis start, bedziesz mial skattekort i D-nummer - to juz cos przy szukaniu innej pracy. Po zakonczeniu pracy zarejestruj sie w NAV, jako poszukujacy pracy, to rowniez jakas szansa i nie martw sie wyjzdem, nikt Cie o to nie bedzie scigal . Mozesz przebywac legalnie 6 miesiecy jako poszukujacy pracy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Michał Kasprzyk
(michaelios123)
Wiking
Dziękuje bardzo za odpowiedzi

Na pewno mi bardzo pomogą
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj